Aanmeldprocedure

Wilt u een goede plek om uw kind te laten ontwikkelen en kansen zichtbaar te maken? De Emiliusschool biedt deze plek! Wij vinden dat elke leerling recht heeft op onderwijs en dragen deze gedachte breed uit. Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u uw kind aanmelden? Lees dan verder.  

Leerlingen die vallen binnen de doelgroep zoals beschreven in op SOP kunnen aangemeld worden op de Emiliusschool. Bij de aanmeldingsprocedure nemen ouders contact op met de school en doorlopen ouders en school samen de volgende stappen:

Oriëntatie

In de fase van oriëntatie maken ouders kennis met de school. Bij het maken van de afspraak vertellen we kort wat voor school we zijn en aan welke doelgroep wij onderwijs bieden. We nodigen ouders, die hun kind herkennen in de doelgroep, samen met hun kind van harte uit op school voor een rondleiding en kennismakingsgesprek. Tijdens kennismakingsgesprek omschrijven wij de doelgroep van de school en de ondersteuningsmogelijkheden die de Emiliusschool kan bieden. Ook lichten we de samenwerking met Libra en SWZ op het gebied van ZIK toe.

Aanmelding

Als verwacht wordt dat de leerling binnen de doelgroep past en ouders besluiten hun kind aan te melden, worden de benodigde gegevens voor aanmelding verzameld. Denk hierbij aan gegevens over de beperking van de leerling, zowel op fysiek als cognitief vlak. Aanvullend hierop zal de gedragsdeskundige van school een beeldvormende observatie plannen op de voorschoolse voorziening of thuis. Indien dat niet mogelijk is, nodigen we de ouders en het kind uit voor een observatie op de Emiliusschool waar het kind aan activiteiten deelneemt in de klas.

Van dit beeldvormingstraject wordt een onderzoeksrapport gemaakt, dat besproken wordt in de Commissie van Onderzoek en met ouders. Op basis van alle verkregen informatie wordt door de Commissie van Onderzoek (bestaande uit de afdelingsdirecteuren, gedragsdeskundigen, revalidatiearts/jeugdarts en maatschappelijk werk) een besluit genomen over plaatsbaarheid van de leerling. We kijken daarbij of de leerling binnen de doelgroep past, of we aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften kunnen voldoen en daarnaast of de leerling:

- Kan functioneren in een (kleine) groep (minimaal 7 leerlingen);                                                - Zich kan ontwikkelen binnen een schoolse setting met een schools dagritme;                           - Geen gevaar is voor andere leerlingen en collega’s.                                                                      Het kan zijn dat we op basis van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling verwachten dat een andere (speciaal onderwijs) plek beter passend is. In dat geval geven we ouders een advies hierover en ondersteunen we zo nodig bij het vervolgtraject. 

Inschrijving

Op het moment dat de Commissie van Onderzoek het besluit neemt dat de leerling plaatsbaar is, start het traject van inschrijving; in overleg met ouders bepalen we op welke termijn toelating wenselijk is. We zullen ouders in contact brengen met het klassenteam van de klas waar de leerling in geplaatst zal worden. Daarnaast zal de leerlingadministratie contact opnemen met de ouders om alle benodigde gegevens te verzamelen om de inschrijving compleet te maken.

Zorg in de klas

Indien een leerling meer zorg nodig heeft dan de 185 minuten per week die door school wordt geleverd, worden de ouders in contact gebracht met onze samenwerkingspartner SWZ. De zorgbemiddelaar van SWZ ondersteunt ouders bij de aanvraag van extra gelden om deze zorg in de klas (ZIK) te financieren. Samen met ouders wordt een inventarisatie gemaakt van de zorgmomenten. Een leerling kan pas starten op school als de zorg in de klas is aangevraagd en goedgekeurd.

Eerste contact                                                        Neem contact op met de school via 0499-494242 en vraag naar Lieke Segers, de afdelingsdirecteur van het SO. U kunt ook mailen naar: administratie@emiliusschool.nl.

Tijdens het eerste gesprek stellen we enkele vragen om vast te stellen of uw zoon/dochter tot onze doelgroep behoort. Er wordt aanvullend een oriëntatiegesprek gepland. Wanneer uw zoon/dochter niet tot onze doelgroep behoort, krijgt u adviezen voor andersoortig onderwijs.